Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Vízlágyítás elmélet

Sótabletta

A vízkeményséről - vízlágyításról

Minden általunk használt víz esővízből származik, amely lágyvíz. Az esővíz a felszíni kőzetrétegen átszivárogva ásványi sókat old ki, pl.: kalcium, magnézium. Szinte minden vezetékes és kútvíz tartalmazza ezeket az ásványi sókat. Az ilyen vizet hívják „kemény víznek", mivel vízkőlerakódásokat okoznak a vízrendszerben.A kemény víz használatakor fűtőrendszerek hatásfoka romlik, mivel a vízkőlerakódás főleg a fűtőbetéteken, fűtőtesteken okozza a legnagyobb problémát. A vízkőréteg bevonja a melegvizes bojlerek, mosógépek fűtőszálait, vagy a kazánok hőcserélőit, de még a csaptelepeket is. A berendezések sokkal több energiát használnak, karbantartásuk sokkal több költséget emészt fel, élettartamuk ezáltal csökken. A konyhában, a fürdőszobában a csempén, csaptelepeken, poharakon mindenütt vízkőlerakódás látható. Az érzékenyebb bőrűek, zuhanyzás után kellemetlen viszketést éreznek. Mosószerekből sokkal többet kell használni.


A vízlágyító megvédi a vízvezetékeket és a készülékeket a vízkőlerakodás ellen, ami gátolja a vízátfolyást és növeli az energia felhasználást, és ez által elkerülhetőek a költséges javítások. A mosó- és tisztítószerek felhasználása a lágyított víz használatánál lényegesen csökken. Lágyvíz alkalmazásakor finomabb a kávé, a tea, ragyog a konyha, a fürdőszoba és a csempe. A mosógépben nem gyűrődik annyira a ruha, és autómosáskor a fényezés sem marad foltos.


vízlágyítás, regeneráló sótabletta

Az ivóvízre vonatkozó magyar szabvány minimum 5 nk° (német keménység) értéket határoz meg. Emiatt a berendezést úgy kell beállítani, hogy az minimum 5 nk° keménységű vizet bocsásson ki, melyet az álltalunk is forgalmazott Aquatest segítségével könnyen beállíthat.
A vízlágyító berendezés belsejében található ioncserélő gyanta bizonyos vízmennyiség lágyítása után lemerül, ilyenkor a berendezés nagytisztaságú sótablettából és vízből egy sós lével átmossa a gyantaágyat. Ezt a folyamatot nevezzük regenerálásnak, mely szükséges a berendezés hatékony és gondmentes üzemeléséhez. A vízlágyítók megfelelő működéséhez nagy tisztaságú tabletta felhasználása elengedhetetlen. A regeneráló só nagy nyomáson összepréselt tablettás kiszerelésben kapható.

vízlágyítás, regeneráló sótabletta

A regeneráló sótabletta folyamatosan oldódik, nem tömörödik össze, nem képez salakot, ezzel biztosítva a vízlágyító berendezés vezérlő egységéek hosszú eléttartamát. A sótabletta utántöltése a berendezés gépkönyvében leírtak szerint javasolt. Berendezéstől, a kabinet méretétől függően  1-3 zsáknyi sótabletta használatát javasoljuk egyidejűleg, de minden esetben legfeljebb a regeneráló tartály  80%-ig töltse a berendezést. Egy zsák regeneráló sótabletta, egy átlagos család vízfogyasztása esetén, kb 1-1,5 hónapra elegendő, így ha minimum 5 - 6 zsákkal vásárol, úgy az legalább fél évig biztos leveszi az Ön válláról a beszerzés gondját.


sótabletta, regeneráló só, vízlágyító só, clarosal, puraqua, kiszállítás, vízlágyítás, vízszűrés, kancsók, szűrőbetétek, aquatest, sanitabs, sanisal, aquaboy, poliboy, polifoszfát, vízlágyító, vízszűrő, víztisztító, sotabletta, nagytisztaságú, vizlagyito, regeneralo, sófutár,

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz Hírek